söndag 27 juli 2014

Vattenmelon!

Jag har alltid älskar vattenmelon! 
Jag kommer fortfarande ihåg första gången jag fick äta vattenmelon hos min dagmamma när jag var 4-5 år gammal. Känslan, smaken, "lyckoruset". 
I vuxen ålder har jag ofta fått höra "Nä hur KAN du gilla vattenmelon? Det är ju baaara vatten och smakar iiingeeentiiing. Ät en banan istället! Det är både nyttigt och gott!" Typ så har det låtit de senaste 25 åren... 
Men tadaaa! Vem hade rätt? Idag hittade jag följande artikel på Expressens hemsida:

Finns det något mer läskande och gott än vattenmelon en varm sommardag? Nej, få saker slår det. Och kolla in detta, National Geographic har listat fem anledningar till varför vattenmelon är bra för dig! Så det är bara att mumsa på.

1. Lindrar ömma muskler

Enligt en studie som publicerats i Journal of agricultural food and chemistry kan vattenmelon eller vattenmelonjuice som intas en timma före ett träningspass kan förhindra ömma muskler dagen efter. Det beror på att vattenmelonen är rik på en aminosyra som hjälper blodkärlen att slappna av och som förbättrar blodcirkulationen.

2.  Bra för hjärtat

En studie som genomfördes 2013 vid Florida State University visade på förbättrad hjärt- och kärlhälsa för kvinnor som genomgått klimakteriet, då de under sex veckor tog vattenmelontillskott. Något som finns att köpa i vanliga handeln! En annan studie gjord 2012, också den vid Florida State University, visade att tillskottet bidrog till lägre blodtryck hos överviktiga vuxna.

3. Kan vara ett naturligt Viagra

Förbättrad blodcirkulation är bra för annat än bara hjärtat. Det menar åtminstone den här forskaren… Troligtvis krävs det dock väldigt stora mängder vattenmelon för att uppnå önskad effekt.

4. Rik på vitaminer och mineraler, fattig på kalorier

På grund av namnet kan man lätt tro att vattenmelon har lågt näringsvärde, och den innehåller faktiskt 90 procent vatten. Men en skiva vattenmelon på knappt 300 gram innehåller faktiskt en tredjedel av det rekommenderade intaget av A- och C-vitamin, skriver National Geographic.

5. Kan kanske till och med motverka cancer!

Vattenmelon är ett av de bästa livsmedlen för att få i sig lykopen, en antioxidant som sägs verka förebyggande mot prostatacancer och även kopplats samman med behandling av sjukdomen. De exakta detaljerna kring det sambandet utreds dock fortfarande av forskare.

Vattenmelon är gott som det är, men kolla också in de här läskande goda recepten!

Jack älskar vattenmelon lika mycket som jag och hans ska få fortsätta mumsa och slafsa med detta så mycket han bara vill!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar